tiistai 5. heinäkuuta 2011

Hellekelien pelastaja

Löysin pari viikkoa sitten Eurokankaan alelaarista ihanan pehmoisen puuvillakankaan, joka viesti välittömästi tahtovansa olla kesämekko. Viime viikolla sitten otin projektiksi toteuttaa tämän toiveen.

Kaavoitin mekon yläosan toista mekkoa hieman apuna käyttäen. Piirsin ensin mekon tukiluita pitkin keskiosan kaavan. Sitten hahmottelin sivuosan ja tarkistin vielä mittanauhan kanssa että kaaren pituus täsmää keskiosan kaareen. Sivuosien sivusaumat olivat todellisuudessa lyhyemmät kuin kuva antaa ymmärtää. Muutenkin kuva on lähinnä havainnollistava, eikä missään tapauksessa kaava itsessään.
Koska puuvilla on aika kevyttä, päätin tukea yläosan etukappaleen vuorikankaalla. Löysin kaapin perukoilta violettia vuorikangasta, joka paremman puutteessa kävi ihan hyvin. Vuori tuli vain yläosan poikittaissauman alapuolelle, joten värillä ei niin ole väliä kun ei se sieltä mihinkään näy. Koska kangasta oli aika vähän ja näin ollen virheiden vara puuttui, testasin etuosan istuvuutta leikkaamalla ja kokoamalla ensin vuoriosan. Säkällä kaavoihin ei edes tarvinnut tehdä muutoksia, joten uskalsin lähteä kasaamaan yläosaa. Kangaspalan ollessa siis aika pieni, osien sovittaminen ja leikkaaminen vaati vähän tavallista enemmän pohdintaa, mutta sain kuin sainkin kankaan riittämään polvipituiseen mekkoon.
Taakse tein koko selän levyisen rypytyksen, joten mekko ei kaivannut vetoketjua vaan sen saa helposti vedettyä päälle ylä- tai alakautta. Testasin ensin rypytyslankaa pienelle kangastilkulle ja laskeskelin testitilkun perusteella paljonko kangas suurin piirtein menee kasaan rypyttyessään. Laskin että kangasta tarvitaan n. 1,75 kertaisesti takakappaleen leveys. Määrä varmasti vaihtelee ompelukoneesta ja rypytyslangan laadusta riippuen, joten tämä ei ole mikään eksakti kerroin. Lopputuloksessa olisi rypytys saanut mahdollisesti olla vähän kireämpikin, varsinkin jos mekkoa meinaisi käyttää olkaimettomana, mutta ainakin olkaimellisessa versiossa tämäkin riittää ihan hyvin pitämään mekon napakasti muodossaan.

Mekon takaosa on kokonaan yhdestä kappaleesta tehty, joten helman rypytys tulee luontevasti yläosan rypytyksestä. Takakappaleen yläosa on suorakaiteen muotoinen ja kappale levenee kevyesti vyötäröltä helmaa kohden. Helmaan saakka suorakaiteen mallinen takaosa olisi kaiketi myös riittänyt, mutta lopputulos on tällä tavalla vielä ilmavampi. Etuhelman leikkasin identtiseksi takakappaleen helmaosan kanssa ja rypytin etukappaleen levyiseksi ennen paikalleen ompelua.
Molempien kappaleiden ollessa muuten valmiit, tarkistusmittasin yläosien korkeuseron ja leikkasin tuloksen perusteella kaksinkerroin taitettavan suorakaiteen etukappaleen yläosaksi. Korkeus muuttui hieman takaosan rypytyksen takia. Lopuksi ompelin sivusaumat, käänsin helman ja askartelin kapeat olkaimet.

Lopputuloksena syntyi sopivasti helteille täydellisen kevyt ja ilmava mekko, joka ei varmasti kiristä tai paina mistään kohtaa. Vyötärölinja jäi ehkä vähän turhan korkealle, johtuen mallina käytetyn mekon mallista, joten etuhelman rypytys tekee vähän pömppistä. Mitään tekoahan ei asiaan tietenkään voi olla sillä, että olen elokuun jälkeen lihonut kymmenisen kiloa. :P Luultavasti istuvuus paranee vielä entisestään kun olen saanut taas itseäni niskasta kiinni ja suklaan syömisen kuriin. Ennen syyskuista häämatkaa olisi tarkoitus saada vähän bikinikuntoa taas takaisin.

Mekko on yläosastaan kuitenkin yllättävänkin hyvin istuva, suurpiirteisestä kaavoituksesta huolimatta, joten harmittaa vähän etten saanut otettua kuvaa mekosta päällä. Asunnon ainoan ison peilin sijaitessa pimeässä eteisessä, oli yritys tuhoon tuomittu. Olisin toki voinut kaivaa esiin H:n jalustan ja kaukolaukaisijan, mutta en sitten laiskuuttani millään jaksanut. Pitäisi sitäpaitsi ensin tutustua kaukolaukaisimen toimintaan.. Kuvaamisesta puheen oleen, vähänkö olen ylpeä miten tarkka tuo uudessa kesäbannerissakin esiintyvä kuva on, ollakseen käsitarkenteisesti otettu. :D Kamerani automaattitarkennus jostain syystää reistaa aina välillä, mutta eipä se näköjään kuvaamista paljon haittaa. ;)

5 kommenttia:

  1. Kylläpä on taas kangas ja ohje löytäneet toisensa! Sopii täydellisesti yhteen. :)

    VastaaPoista
  2. Hieno mekko! Meikäläinen ei vielä osaa tehdä mitään ilman kaavoja :/

    VastaaPoista
  3. Kiitos! :) Rohkeesti vaan kokeilemaan! Vanhojen vaatteiden perusteella saa aika helposti piirrettyä suuntaa antavia kaavoja ja kun laittaa reilut saumavarat, niin riittää korjaamisen varaa.

    VastaaPoista